Festivaluri şi manifestări tradiţionale

Calendar Evenimente
  Ianuarie 2021 (0)
L M M J V S D
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Newsletter
Vrei să afli care sunt ultimele noutăți și evenimente?
Dezabonare
Vremea in Depresiunea Horezu
Astăzi
Max.: 3°C
Min.: -5°C
GENERAL
Media anuală: 10,8°C
Precipitatii medii: 33,1 mm
Calitatea aerului: Bun (vezi. ANPM.ro)
Pret benzina: 4.70 ron/l

Oraşul Horezu:

  • Festivalul aniversar "Zilele Oraşului Horezu" – se organizează anual, în primul week-end din luna septembrie, aniversându-se atestarea documentară a localității (05 septembrie 1487). Programul manifestărilor cuprinde: simpozioane, lansări de carte, spectacole artistice, premierea cuplurilor care îşi aniversează Nunta de Aur, întreceri sportive (şah, tenis de câmp, fotbal, table, cros, întreceri de biciclete) pentru toate vârstele.
  • Târgul ceramicii populare româneşti "Cocoşul de Hurez" - se organizează anual, în prima zi de sâmbătă şi duminică din luna iunie. Manifestarea are loc pe platoul din punctul "Stejarii", adiacent DN 67 Rm. Vâlcea - Tg. Jiu. Este cel mai mare târg de ceramică populară românească la care participă meşteri ceramişti din toate marile centre de ceramică din ţară şi, de câţiva ani, sunt prezenţi ceramişti din centre de ceramică din străinătate, vechiul târg, transformându-se într-un adevărat festival internaţional. Este cel mai vechi şi cel mai cunoscut eveniment cultural care se organizează în oraşul Horezu şi este vizitat la fiecare ediţie de peste  15.000 de vizitatori şi turişti români şi străini.Este o expoziţie în aer liber a celor mai reprezentative centre şi tipuri de ceramică românească, dar şi un prilej de manifestări artistice la care participă formaţii de dansuri populare din diverse zone etnofolclorice, o adevărată paradă a costumului şi cântecului popular.
  • Târgul Popular "Izvorul Tămăduirii" - se organizează anual în lunca satului Romanii de sus, în prima zi de vineri de după Sărbătorile de Paști. Manifestarea cuprinde prezentări şi concursuri destinate crescătorilor de animale din zonă, spectacole artistice, prezentări de arta populara diversă, etc.
  • Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă "Colindul Sfânt şi Bun" - se organizează anual în Ajunul Crăciunului, în centrul oraşului Horezu şi la Casa de cultură „Constantin Brâncoveanu” din localitate. Manifestarea cuprinde o paradă a grupurilor de colindători şi un concurs de interpretare de colinde tradiţionale româneşti. La festival participă grupuri de colindători organizate în şcolile din oraş şi comunele învecinate: Costeşti, Măldăreşti, Vaideeni, Tomşani, Slătioara şi altele.

Comuna Vaideeni:

  • Manifestarea etnofolclorică „Învârtita dorului” – are loc anual, în cea de-a treia duminică din luna iunie în satul Vaideeni situat la 6 km de oraşul Horezu (DJ 665). Festival cuprinde o paradă a costumelor şi cântecelor populare din folclorul pastoral, cu participarea formaţiilor şi ansamblurilor de profil din localităţile judeţelor Vâlcea, Sibiu, Alba, Gorj şi altele. 

 Comuna Tomşani:

  • Manifestarea folclorică „Fagurele de aur” – are loc anual, în cea de-a doua duminică a lunii iunie în comuna Tomşani situat la 6 km de oraşul Horezu (DN 67, DJ 646). Este o sărbătoare naţională a apicultorilor şi un prilej de manifestări culturale şi artistice.

Comuna Bărbăteşti:

  • Manifestarea folclorică „Brâul de Aur” – are loc în satul Bărbăteşti situat la 17 km de oraşul Horezu (DN 67, DJ 646 E). Este un festival de folclor şi paradă a costumelor populare şi se desfăşoară anual, în ziua de 20 iulie (Sărbătoarea religioasă Sf. Ilie).

Comuna Pietrari:

  • Manifestarea folclorică „Hora costumelor” -  are loc anual, în ziua de 29 aprilie în satul Pietrari situat la 15 km de oraşul Horezu (DN 67). Manifestarea cuprinde o paradă a costumelor populare şi un concurs al meşteşugurilor tradiţionale.

Comuna Polovragi:

  • Manifestarea folclorică „Nedeea de la Polovragi” – are loc anual, în satul Polovragi din judeţul Gorj situat la 22 km de oraşul Horezu (DN 67, DJ 665). Este o serbare câmpenească şi târg tradiţional  care se desfăşoară în preajma sărbătorii religioase de “Sfântul Ilie” - 20 iulie.